BLOG

Blog 5

Zo zijn we aangekomen aan onze laatste blog van de stage. We hebben weer een drukke week achter de rug gehad.

Zoals altijd zijn we per groepjes naar post de salud gegaan. Deze week was het Evelien en Isaura die samen gingen en Sofie en Fons. We zijn maandag ook naar de tandarts gegaan met Francie en Maria Jesus, 2 kindjes uit de cabana van Isaura. Deze kindjes hun tanden zagen er zeer slecht uit en daarom hadden wij een afspraak gemaakt.

Francie is 4 jaar en is zeer flink geweest, ze was ook super blij dat ze werd geholpen met haar tandjes. Maria Jesus is 2 jaar en wist niet goed wat er ging gebeuren dus hebben we besloten om het product op haar tandjes te doen als ze sliep.

Het meisje met TBC (eleana) draagt haar maskertje sinds deze week goed. Ze moet elke dag naar post de salud gaan voor haar medicatie dit omdat ze hier nogal medicatieontrouw kunnen zijn. De medicatie zal een jaar moeten genomen worden.

Evelien en Isaura zijn donderdag met Maria Jesus naar een kinderziekenhuis in Santa Cruz gegaan. Dit omdat Maria Jesus ondervoed is en veel vitamine tekort heeft. Maria Jesus moet nu daar blijven totdat ze terug gezond is. Dit was wel heel erg om te zien en om haar daar achter te laten. Maar we hopen het beste voor haar.

Vandaag (vrijdag) hebben we onze presentatie van diabetes gedaan, dit ging zeer goed. Er kwam veel interesse van de educadores en veel vragen. Het is fijn om te weten dat het hun toch interesseert en we hun ermee hebben kunnen helpen. Na afloop kwam Hermani Pati dan wel weer met 2 Cola flessen van 2L en koekjes.

Zo gaan we eten met alle vrijwilligers en hermana pati bij Pablo (de kok van alalay). Hij ging een speciale maaltijd maken voor onze afscheid. De rest van ons weekend gaan we nog een stadje hier bezoeken en dan klaarmaken voor vertrek naar Sucre!

Maandag nemen we dan afscheid van Alalay,

Hasta Luego en tot in Belgie.

Alfons, Isaura, Sofie en Evelien


Reageren

BLOG 4

Maandag 16/11

Na een weekend ontspanning zijn we er terug ingevlogen. Sofie en Isaura zijn naar het centro de salud gegaan om daar te werken, waar ze een wondverzorging hebben mogen doen. Sofie is ook meegegaan met de dokter op huisbezoek bij 2 patiënten waar ze een I.M. mocht doen. Wat later kwamen Evelien en Fons aan met Carlos (een jongen uit Evelien haar cabana). Hij was duizelig, had buikpijn, een bloedneus en had overgegeven. Hij vertelde ons ook dat hij een slechte mango had gegeten en dit was waarschijnlijk de oorzaak van zijn buikpijn. Omdat hij duizelig was hebben we hem met de kruiwagen naar de gezondheidspost gebracht. Nadat de dokter met hem had gesproken werd hij doorverwezen naar het ziekenhuis in El Torno voor een echografie.

Het duurde twee uur eer de echo kon genomen worden omdat de dokter in pauze ging. Uiteindelijk werd hij dan naar het ziekenhuis van Santa Cruz gestuurd (45km verderop). Dit konden we niet meer de dag zelf doen dus gaat meneer Vervoort pas op 18/11 om 5.30u ‘s morgens naar het ziekenhuis van Santa Cruz. Carlos moet naar een consult ORL én pneumoloog omdat hij ook last heeft van astma, de buikpijn was ondertussen al over en heeft hier gewoon medicatie voor gekregen.

Vrijdag is er een meisje van 4 jaar in de cabana van Isaura bijgekomen. Vandaag zijn er nog 3 extra meisjes bijgekomen in de cabana van Isaura. Eentje van 2 jaar, eentje van 4 jaar en eentje van 6jaar. Deze 3 meisjes zijn zusjes van elkaar. Isaura heeft dan ook al direct voor de eerste keer een pamper mogen vervangen.

Dinsdag 17/11

Vandaag zijn Fons en Evelien naar het centro de salud geweest, ook vandaag mochten ze een wondzorg doen. Namiddag is de dokter van gezondheidspost in Alalay komen consulteren. Hierbij was een meisje dat al meer dan 3 weken aan het hoesten was en hiermee niet naar de dokter is geweest. De dokter zei dat als iemand meer dan 10 dagen hoest er een vermoeden van TBC is. Hij heeft haar direct een mondmasker gegeven en 3 potjes om sputumstaaltjes op te vangen. Het meisje nam het niet zo serieus en wou haar mondmasker niet aandoen. We hebben dit moeten doorgeven aan de educadora en hopen dat ze dit wel zal doen totdat de uitslag hiervan bekend is.

 

Één van de zusjes die gisteren zijn binnen gekomen is ook op consultatie geweest. Dit meisje had een piepende ademhaling en ademde intercostaal. Ze kreeg heel moeilijk lucht en wanneer we mochten luisteren met de stethoscoop hoorden we een ruisende ademhaling. De dokter heeft ze doorgestuurd naar het ziekenhuis van El Torno en daar hebben ze gezegd dat ze astma heeft. De dokter heeft haar aerosol en medicatie per os voorgeschreven voor de komende 3 dagen, vrijdag moet ze terug op controle gaan bij de pediater.

 

De dokter heeft ons dan ook nog wat meer verteld over TBC. Hij vroeg wat wij al wisten en wat typisch was voor Bolivia. Hij zei ook dat het zo vaak voorkwam en het zeker serieus moest genomen worden. We moesten zelf een mondmasker opdoen bij het meisje met vermoedelijk TBC als zij dat niet wou gaan doen. Volgens de dokters is TBC op een RX te zien als bolletjes watten in het bovenste longsegment (vooral linkerlong) die wit kleuren omdat in dat gebied geen lucht zit.

 

Woensdag 18/11

Sofie en Isaura zijn vandaag naar het centro de salud gegaan, daar konden zij mee met de dokters en verpleegkundigen op ronde voor de vaccinaties. De dokters en verpleegkundigen gingen elk huis af om te vragen of ze al een tetanus spuit gehad hebben. Als dit niet zo was probeerden ze de mensen te overtuigen om één te laten zetten. In het begin ging dit moeilijker om iemand te overtuigen maar zodra er iemand toch een spuit liet zetten kwamen ze allemaal om een spuit vragen.

Fons en Evelien hielden namiddag consultaties met de dokter die hier op bezoek kwam. Ze zijn alle cabañas afgegaan samen met de dokter om te zien of er nog problemen waren met de kinderen. De dokter heeft dan verteld over steriliteit in het (para)medisch handelen in Bolivia. Blijkt toch dat er een opmerkelijk verschil met België is. Hier in Bolivia wordt ook verwacht dat je je verpleegkledij aan hebt tijdens het spreekuur omdat mensen dan meer respect tonen voor jou. Vanochtend(5.30u) is meneer Vervoort met Carlos (10j) naar Hospital de Ninos vertrokken. Er zijn dagelijks (soms 2 dagen per week) maar een tiental consultaties per specialiteit voorzien. De artsen werken ook nog in privé-klinieken, daar men dan wel terecht. Als er kan betaald worden, hetgeen de grote meerderheid niet kan…

Donderdag 19/11

Fons en Evelien zijn vandaag naar posta de salud gegaan. Het was preventie dag tegen baarmoederhalskanker. Er werden vele vrouwen gratis gecontroleerd op baarmoederhalskanker (uitstrijkje). Evelien mocht hierbij de dokter assisteren. Fons trok wel grote ogen toen hij zijn handen ging wassen. Het aanrecht lag helemaal vol met gebruikte speculums die gewassen waren met afwasmiddel.

Sofie en Isaura gingen het sputumstaaltje van het meisje met vermoeden van TBC naar post de salud brengen. Toen we bij de cabana aankwamen vonden we geen educadora we zijn haar moeten gaan zoeken. Uiteindelijk vonden we haar in de keuken en vroegen we naar het staaltje waarop ze ons kort antwoordde ; blijkbaar was het meisje stout geweest de dag ervoor en als straf mocht ze het potje niet hebben. Na een discussie met de educadora hebben we dan uiteindelijk toch een staaltje ontvangen.

Namiddag hebben Sofie en Isaura consultaties gedaan met de dokter. Er kwam een meisje binnen dat hoestte en keelpijn had. De dokter heeft haar een hoestsiroop gegeven. Het meisje met haar astma werd nog eens gecontroleerd en de dokter zei dat ze niet meer naar het ziekenhuis van El Torno moest gaan omdat het zo goed verbeterd was. Vandaag heeft de dokter ons geleerd hoe we een wonde moeten hechten.

Vrijdag 20/11

Vandaag gingen we normaal onze presentatie van diabetes doen. Dit was vorige week gezegd tegen hermana Pati (directrice) en zij zei dat het goed was. Wij hadden dus alles goed voorbereid voor vandaag om dan te horen te krijgen dat we geen presentatie konden doen. Er was te weinig personeel aanwezig door de organisatie van de loopwedstrijd. We zullen de presentatie dus volgende week vrijdag doen.

Maandag moeten we naar Casa del Ninos in de stad (ook een deel van Alalay) om onze presentatie nog eens te doen van primeros auxillios (EHBO). De directrice had dit gevraagd aan ons zodat de andere educadoras ook hier meer informatie over krijgen zodat zij gepast kunnen ingrijpen bij noodgevallen.

Dadelijk gaan we vrijwilligerswerk doen bij een loopmarathon in de stad. Dit om geld in te zamelen voor alalay. Vanavond gaan we vroeg slapen want morgen is het weekend en gaan we vroeg naar Los Volcanos. Tot volgende week!

Hasta luego.

Fons, Evelien, Sofie en Isaura

IMG-20151119-WA0001 IMG-20151119-WA0002 IMG-20151119-WA0003 IMG-20151119-WA0004 IMG-20151119-WA0005
Reageren

BOLIVIA: blog 3

IMG-20151113-WA0000 IMG-20151113-WA0001 IMG-20151113-WA0002 IMG-20151113-WA0003 IMG-20151113-WA0004 IMG-20151113-WA0005 IMG-20151113-WA0006 IMG-20151113-WA0007 IMG-20151113-WA0008

7-8/11/2015 Weekend in Santa Cruz de la Sierra

We zijn zaterdag middag vertrokken richting Santa Cruz de la Sierra. Hiervoor hebben we beroep gedaan op een truffi. Een plaatselijke taxi. We verbleven in de Jodanga. Een zeer aangename, propere hostel met een klein zwembad aan. De dag zelf hebben we vooral rondgelopen in de stad. ’s Avonds zijn we met z’n allen de plaatselijke uitgaansbuurt gaan verkennen. De volgende dag zijn we naar de zwarte markt getrokken. Het was een unieke ervaring betreffende geuren, kleuren, uitzicht. Tegen de avond zijn we teruggekeerd richting Santa-Rita.

Maandag en woensdag zijn Sofie en Evelien vertrokken naar Centro de Salud in Santa Rita. Dinsdag en donderdag zijn Isaura en Fons naar het centrum gegaan. Ze hebben hier enkele bijzonderheden geobserveerd. Zoals dat ze de koorts voelen met de hand en meestal 36°c opschrijven, als ze verdenken van koorts meten ze dit met een kwik thermometer. Deze thermometer ontsmetten ze altijd met alcohol. Handhygiene wordt alleen maar toegepast bij het zetten van spuitjes, op de flessen schrijven ze geen datums. Patiëntencontact is hier veel minder, dit is misschien omdat al de dossiers handmatig worden ingevuld en daarvoor er weinig tijd is voor de patiënt zelf.

Het centrum is een soort polikliniek waar een tandarts, dokter, verpleegkundige post en apotheker zit. Het personeel is er wel heel vriendelijk en ze doen er ongeveer 30 patiënten op een voormiddag. Ze doen vooral vaccinaties bij kinderen (deze zijn hier gratis). Nemen het gewicht, bloeddruk en meten de lengte. Hierna worden ze doorgestuurd naar de dokter voor een consultatie.

Ze zijn met ongeveer 4 verpleegkundigen, 3 dokters, 1 apothekeres en 1 tandarts.

Wondzorg wordt er alleen door de dokter gedaan, de verpleegkundige mag hierbij assisteren! Prikken van een infuus wordt ook door de dokter gedaan. Het hechten van wonden mag dan wel weer door de verpleegkundige gedaan worden.

We hadden meer uitleg gevraagd over diabetes en ze vertelden ons dat er ongeveer 100 patiënten op de 4000 inwoners diabetes hadden. De behandeling in Santa Rita zelf is minimaal, er wordt hier alleen Pilletjes voorgeschreven zoals metformine. Als ze moeten beginnen met insuline worden ze doorgestuurd naar het ziekenhuis van El Torno. We hebben 1 patiënt gezien met een diabetesvoet, hij had zijn 3de en 4de teen moeten laten amputeren. De wonde van de diabetes voet zag er goed uit. Ze verzorgen dit met fysiologisch, dan met een soort gelijk Iso- betadine wash en dan reinigen ze het terug met fysiologisch. Ze ontsmetten het hierna en doen er een verband op. Dit wordt allemaal door de dokter gedaan.

Er was een patiënt met vermoeden van TBC, ze hebben er een staal van genomen. Dit staal moet door een verpleegster met de lokale bus gebracht worden naar het ziekenhuis van El Torno. Zij hebben daar een labo waar ze het kunnen onderzoeken. Ze vertelden ons dat er in de gezondheidspost van Santa Rita zo een 8 personen per maand binnenkomen met TBC. Alle verpleegkundigen hebben al eens gereageerd op TBC, dit betekent dat ze er toch veel mee in contact komen.

In onze aldea van Alalay hebben dan ook nog verpleegkundige zaken kunnen uitvoeren. We hebben alle kinderen gewogen en gemeten. Bij de jongens ging het veel gemakkelijker als bij de meisjes, de meisjes hebben precies meer moeite om iemand te vertrouwen als de jongens.

We gaan ook elke dag rond of er gezondheidsproblemen zijn in de Cabana waar we zitten. Fons heeft bijvoorbeeld een snijwonde kunnen verzorgen van een jongen uit zijn Cabana, dit heeft hij gedaan met ontsmetting, steristrips en een steriel verband.

In de Cabana van Isaura was er een meisje met huiduitslag. We zijn hier mee naar de centro de salud geweest. De dokter schreef AB voor en een anti-histaminicum (per os én in zalf verwerkt) tegen de jeuk, toen we vroegen aan de dokter wat het was wist hij het zelf niet. Hij wou afwachten en zien of de medicatie hielp.

Meneer Vervoort is met het voorschrift naar de apotheker geweest en heeft al de medicatie gekocht. We volgen nu elke dag op of het beter gaat met haar en of ze alles inneemt.

Vrijdag hebben we onze presentatie van EHBO gegeven. Het is moeilijk omdat het in het spaans is, we kunnen ons wel al veel meer behelpen en zijn blij dat we de lessen hebben gehad van Mevrouw Quetin. De presentatie is zeer goed gegaan. Iedereen van Alalay was aanwezig zowel de preventie team, vrijwilligers en educadoras. De dokter en de verpleegsters van centro de salud zijn ook komen kijken en waren zeer geïnteresseerd, ze hebben ons uitgenodigd om naar een presentatie van hun te gaan. Het is een presentatie over SOA’s en volgende week zullen ze ook terug komen voor onze presentatie diabetes.

Het is hier enorm warm, 30°c is hier geen uitzondering. Het slapen gaat soms moeilijk omdat het ‘s nachts niet veel afkoelt. Het eten in Alalay is vaak rijst of pasta met runds. ‘s Avonds koken we vaak zelf of gaan we ergens eten. Het verkeer is hier best gevaarlijk en hier zijn voetgangers echt wel zwakke weggebruikers.

De lokale bevolking is hier zeer vriendelijk en behulpzaam. Ze hebben heel veel geduld om ons iets uit te leggen. Je merkt wel dat ze hier geen blanken gewoon zijn omdat ze ons altijd aanstaren.

Dit was ons verslag van deze week!

Hasta luego.

Evelien, Isaura, Sofie, Fons


Reageren

Enkele sfeerbeelden uit Bolivia

IMG-20151111-WA0000 IMG-20151111-WA0001 IMG-20151111-WA0002 IMG-20151111-WA0003 IMG-20151111-WA0004 IMG-20151111-WA0005 IMG-20151111-WA0006 IMG-20151111-WA0007 IMG-20151111-WA0008 IMG-20151111-WA0010 IMG-20151111-WA0011 IMG-20151111-WA0012
Reageren

BOLIVIA: blog 2

5-6/11/2015

Donderdag 5/11

Vandaag was de eerste dag dat we samen met de kinderen onze dag hebben doorgebracht. De kinderen zijn verdeeld over 4 cabanas, ieder kind heeft een eigen etappe. Etappe 1 zijn de kinderen die pas van de straat gehaald zijn, nog in het straathoekwerk zitten en nog niet in het verblijf van ons. Etappe 2 komen in ons verblijf en ze moeten het straatgedrag afleren, ze gaan nog niet naar school. Ze poetsen veel in de cabanas en ze leren hoe het is om in een groep te leven. Ze gaan naar school wanneer de begeleiding denkt dat ze er klaar voor zijn. Etappe 3 is een overgang naar zelfstandigheid, hier gaan ze naar school. Etappe 4 is de laatste etappe en hier leren ze om terug in de samenleving te kunnen gaan, werk zoeken en een onderdak op hun eigen zoeken.

Isaura zit in de cabana met meisjes van 14 tot 18 jaar. Sofie in de cabana met de meisjes van 9 tot 14 jaar. Evelien zit in de cabana met de kleine jongens van 6 tot 10 jaar en Fons met de grote jongens van 11 tot 16 jaar.

Om 7uur s’ morgens eten we onze cabana, hierna ruimen we samen met de kinderen alles op en gaan de meeste kinderen naar school. Wij doen activiteiten met de kinderen die in het verblijf blijven. Om 12u30 is weer een belangrijk moment want dan eten we allemaal samen met de kinderen middag. De hele dag is een goed leermoment voor ons Spaans, het is niet gemakkelijk maar met de tijd komt dit voor ons in orde. Namiddag zijn we naar Santa Cruz geweest zodat we een USB stick hadden voor internet zodat we in contact kunnen blijven met het thuisfront. We zijn met een soort taxi gegaan die je deelt met andere mensen, een 40km voor nog geen 2 euro per persoon. Natuurlijk hangt hier een staartje aan, 3 mensen van voor, 3 mensen op de achterbank en 1 persoon in de koffer. Dit is hier heel normaal.

szz’ Avonds maken we meestal zelf ons eten, het eten is toch nog wat wennen. Maar een speciale en lekkere keuken. De dag dat we aankwamen hebben te horen gekregen dat ze een eigen koe hadden geslacht. Je kan al raden wat het middagmaal was.

6/11

Vandaag zijn we ook weer gaan ontbijten met de kinderen. Alfons en Sofie zijn mee geweest met kinderen naar hun voetbaltraining en hebben ook reeds de gezondheidspost ontdekt! Met Eliana (sociale dienst Alalay) als contactpersoon kwamen meneer Vervoort, Sofie en Fons met supergoed nieuws terug: we mogen van maandag tot donderdag meedraaien in het gezondheidspost van Santa Rita. Hier kunnen we ons verpleegkundige technieken uitvoeren tijdens de consultaties.

Ze delen ons op in groepen van 2, 2 dagen gaan bv. Sofie en Isaura. De andere 2 dagen gaan dan weer Fons en Evelien.

Ondertussen hebben Evelien en Isaura zich bezig gehouden met de kinderen en er activiteiten mee kunnen doen. we hebben ook een inventaris gemaakt van de ehbo kistjes, welke medicatie er nog in zit en gekeken naar de vervaldatums. We hebben er een lijstje van gemaakt en dit kunnen we dan samen bekijken wat we hier nog aan kunnen doen en bijvullen. Iedereen is in hun cabana ook gaan vragen wat de meest voorkomende ziektes waren, dit zijn vooral luizen, hoofdpijn, tandpijn, buikpijn.. Ze geven voor veel van deze ziektes paracetamol of ibuprofen. Ze gaan pas naar de dokter wanneer de kinderen overgeven, dus niet met alleen koorts. Voor medicatie gaan ze alleen naar de dokter voor antibiotica, de rest van de medicijnen krijg je zonder voorschrift.

Nu is het vrijdagavond de meeste vrijwilligers gaan vandaag naar het stad of naar hun gastgezin. Wij blijven vandaag nog in ons verblijf en gaan het gewoon rustig houden, het zijn hier drukke weken. Morgen gaan we ook naar Santa Cruz en slapen we daar in een hostel zodat we maandag weer uitgerust een goede week kunnen starten.

Fons, Evelien, Sofie en Isaura


Reageren

BOLIVIA: blog 1

Woensdag 5/11/2015

Na meer dan een dag reizen zijn we gisteren op onze bestemming aangekomen in het opvangcentrum voor kinderen. We hebben de omgeving verkend, inkopen gedaan en na het avondeten (in het nabijgelegen stadje El Torno) zijn we gaan slapen om te bekomen van de lange en vermoeiende vliegreis.

Vandaag zijn we om 7u30 opgestaan en hebben we samen ontbeten. Daarna kregen we een rondleiding op het domein en kregen we te horen in welke cabana (leefgroep) we meewerken. Gelukkig hebben we de Spaanse basis van op school want het spreektempo ligt hier heel hoog en als Limburger is dit toch een beetje aanpassen J

Hierna mochten we meedraaien in onze cabana, waar we ook ’s middags samen aten met de kinderen. Daarna heeft een deel van ons een vergadering kunnen bijwonen over een sportkamp dat gaat georganiseerd worden in december en de rest is naar de winkel gegaan om drinken te kopen, want we hebben hier alleen kraantjeswater. Onderweg werden we aangesproken door een tv-ploeg die vroeg vanwaar wij afkomstig waren en wat wij hier kwamen doen. Bij terugkomst op het domein bleek dat de koeien die hier rondlopen niet zo lief zijn. Isaura heeft het op een loopje moeten zetten omdat één van de koeien haar achterna zat. Straks gaan we samen koken. Nadien vroeg gaan slapen om nog van onze reis te recupereren.

Hasta manana

Fons,Isaura, Evelien en Sofie


Reageren

Buitenlandse stage: BOLIVIA 2015

Logo VTI

Welkom !

Vanuit VTI-Hasselt HBO5 Verpleegkunde gaan vier studenten met een begeleidende leerkracht naar Bolivia. Op dit blog kunnen jullie lezen hoe zij hun verblijf in het armste land van Zuid-Amerika ervaren.

Van 2/11 tot 9/12/2015 verblijven Evelien STRAUVEN, Sofie SUCKERS, Isaura UVA, Alfons VERDONCK en Willy VERVOORT (leerkracht) in Santa Rita (El Torno), op 30 km van Santa Cruz de la Sierra.

De stage is gericht op de eerstelijnsgezondheidszorg van straatkinderen die in een residentiële opvang verblijven ( de Alalay-aldea) én van de inwoners van Santa Rita die naar de gemeentelijke gezondheidspost (posta de salud). Bij deze laatste groep wordt speciale aandacht besteed aan diabetes.

De Vlaamse 4de pijler organisatie ( www.quetevayabien.be ) maakt het mogelijk om in de Boliviaanse organisatie Alalay ( www.fundacionalalay.org ) stage te lopen.

Veel leesplezier !!

 


Reageren